tisdag 29 april 2014

Hinduismen

Hinduismen kallas även för 'den uråldriga religionen' just för att den uppstod 3000år f.v.t och är på så sätt mycket gammal. Religionen har ingen grundare utan har skapats genom kunskaper från många olika religioner som med tiden har format en religion - Hinduismen.
Det började när Arierna gjorde folket till slavar efter att ha invaderat den indiska halvön, deras religion förenades senare med deras. Det finns många stora skillnader inom religionen idag, men trots detta har ändå hinduerna vissa tankar gemensamma.

De flesta hinduer lever i Indien, där bor runt 900 miljoner invånare och 83% av dem är hinduer. Med en summa på 700 miljoner hinduer är hinduismen den tredje största religionen i världen efter kristendomen och Islam. I indien bor inte heller bara hinduer, de återstående 17% är buddhister, shiker, kristna och muslimer. Det finns även en stor grupp hinduer i Storbritannien och USA.


Tankarna som grundar den hinduiska religionen är tron på livet. De anser att livet förändras, men att bakom livet finns Brahman - en evig verklighet. Man säger också att allt levande är en del av Brahman. Atman är den lilla del som finns i varje människa. Till livet hör Reinkarnationen, det vill säga man återföds. Hinduerna tror att det man återföds till beror på sin karma. Summan av alla bra och dåliga handlingar i sitt förra liv. Därför är det viktigt att ha bra karma, det kan man se med det så kallade kastsystemet. Allt detta kallas för Samsara, en hindus mål är att aldrig mer återfödas och nå Moksha, då blir man ett med Brahman.
Kastsystemet är så det hinduiska samhället ser på rangordning. Alla är indelade i olika grupper - kaster. Vilken kast man tillhör beror på hur mycket och bra karma man fick från sitt förra liv.


Tillskillnad från andra världsreligioner är Hinduismen den ända som tror på flera gudar - polyteism.
Hinduismens Gudar: 

  • Brahman - Skaparguden
  • Vishnu - Bevarar världen
  • Devi - Stora Gudinnan
  • Shiva - Förstöraren och återskaparen

Precis som i andra religioner har även Hinduismen heliga skrifter. Det sägs att Brahmans fyra ansikten läser ur Vedaböckerna. Några bland de mest kända är:
  • Rigveda
  • Upanishaderna
  • Mahabarata
  • Bahagavadgita
  • Ramayana

Templen är den plats som är helig för hinduerna. Det är där gudarnas hem är, och en plats man ofta kan komma och offra och be till. En annan helig plats är Floden Ganges. Där hoppas alla hinduer att en dag kunna få rena sig eller att brännas vid flodens strand när de dött.
För indierna är kon livsviktig, och har blivit en symbol. Kon är helig och ska inte på något sätt skadas.

Inom hinduismen finns det många olika riktningar.
Sikhism grundades av Guru Nanak på 1500- talet och är en blandning mellan Hinduism och Islam. Tillskillnad från grundtankarna att tro på flera gudar, tror shikerna bara på en gud. Det finns heller ingen betydelse för kaster.
Jainism uppstod ca. 500år f.v.t och har idag runt 3-4 miljoner anhängare. Istället för att tillbe gudarna har de stränga levnadsregler.

Några viktiga Riter:

  • Födsel och namngivning
  • Hårklippningsceremonin
  • Den heliga tråd ceremonin
  • Död och begravning
  • Yoga
  • Gudstjänst, Puja i hemmet
  • Besöka tempel för att be och offra
Högtider:
  • Holifesten - Krishnas födelse
  • Divalifesten - 'Ljusfesten' den viktigaste festen
  • Navarati - 'de nio nätternas fest' Gudinnan Durga firas
Källa: Youtube, wikipedia, lektioner

tisdag 15 april 2014

Judendomen

Som en världsreligion är Judendomen den minsta. I Israel, den judiska staten, bor upp till 6 miljoner judar och är platsen på jorden där dem är i majoritet. Andra platser på jorden där judendomen är stor är USA (med ca. 5 miljoner). Diaspora betyder att man lever utanför sitt hemland.

För 2000år sedan f.v.t levde Abraham. Han bodde i Ur med sin familj, en stad i Mesopotamien. Väl en dag uppenbarade sig Gud för honom och bad honom att ta sin familj och flytta till Kanaans land. Abraham lyssnade och lovade att göra som Gud bad honom, Gud i sin tur lovade att beskydda Abraham och hans folk. Så de bildade ett förbund.
Josef, son till Jakob och sonson till Abraham såldes sen som slav till Egypten. Det följde till den egyptiska fångenskapen som under en lång tid var ett stort lidande för det judiska folket. En man vid namn Moses, kom som en ängel och befriade det judiska folket från deras plågor i det Egyptiska fångenskapet. Med sin kraft delade han på vattnet så det bildade en väg hela vägen tillbaka till Kanaans land. Samtidigt på tillbaka vägen fick Moses de tio budorden av Gud på berget Sinai.

Budorden lyder:
  • Du ska bara ha en Gud
  • Du ska inte missbruka Guds namn
  • Respektera din far och mor
  • Du ska vila på helgdagen
  • Du ska inte ljuga
  • Du ska inte vara otrogen
  • Du ska inte döda
  • Du ska inte stjäla
  • Du ska inte begära någons hustru
  • Du ska inte begära någons hus

Efter fångenskapen i Egypten levde det judiska folket i fred i Kanaans land. De byggde upp en huvudstad som blev Jerusalem, även ett tempel byggdes upp där. Men templet förstördes sen och det judiska folket var tvungna att fly när det babyloniska folket kom. Romarna kom därefter, och judarna spreds över världen. Sen dess har judarna världen över varit förföljda och dödats.
Det största som hänt under denna tid är den stora slakten av judar som skedde under 2:a världskriget, då ca.6 miljoner judar miste sitt liv av de tyska nazisterna. 1948 efter kriget beslutade FN att judarna skulle få ett eget land igen. Landet som hetat Palestina fick sitt namn Israel och Judarna hade åter sitt land igen. Man trodde att de äntligen skulle få fred, men än är inte det sista blodet spillt. Än idag har Israel ständig konflikt med sina grannländer. Hat och förföljelse av judar kallas Antisemitism.

Precis som många andra religioner har judendomen heliga skrifter. Tanach är den heliga boken och liknar kristendomens 'Gamla Testamentet'. Tanach består av tre delar, De 5 Moseböckerna (Toran), Profeterna (Neviim) och Skrifterna (Ketuvium). Även Talmud, boken med tolkningar av regler är mycket viktig. En jude som är sin Gud trogen har inte mindre än 613 regler att följa. Även de "tio budorden" som är Guds ord är något man ska följa.
Judarna äter varken fläsk eller skaldjur, man blandar heller inte kött och mjölk och har speciella tallrikar för köttet. Kosher, är det ända kött de äter och är en slakt som utförs på ett speciellt sätt av en godkänd slaktare. Allt detta står i de heliga skrifterna.
Något Gud har sagt är att man ska vila på helgdagen, det innebär att man från fredag kväll till lördag kväll inte arbetar, utan vilar och går på gudstjänst. Detta kallas Sabbat, och inleds med en rit som heter Kiddush och därefter kommer middagen.

För att visa sin Gud respekt går man på gudstjänst och utövar olika typer av riter. Synagoga är den lokal där gudstjänsten utövas, personen som leder gudstjänsten kallas Rabbin. För att visa Gud respekt under gudstjänsten bär männen en liten mössa på huvudet kallad kipa. På gudstjänsten går man varje lördag. Den judiska trosbekännelsen börjar: "Hör Israel, Herren, vår Gud, Herren är en..".
Vid 13-14års ålder utförs en cermoni då barnen anses religöst vuxna. Detta kallas Bar/Bat mitzva, där ordet mitzva syftar på budorden Gud gett judarna.

Bönen som är en viktig rit i de judiska familjerna sker tre gånger om dagen, morgon, eftermiddag och kväll, då används bland annat ett tefellin som är två små läderkapslar vilket innehåller pergamentrullar med verser från Torah. Kapslarna kallas shel rosh (huvud) och shel yad (arm). Detta används av de judiska männen om vardagarna under varje morgonbön. Då faster man läder remmar (shel yad) på biceps, och shel rosh på huvudet strax bakom hårfästet.
Starkt troende judar tror också på att man måste omskäras. Det gör man på den judiska pojken när han som endast är 8dagar gammal, detta ses som ett tecken på förbundet mellan Gud och det judiska folket. Flickorna blir istället välsignade.

Några viktigt religiösa platser man ofta söker sig till är självklart alla synagogor, men den viktigaste platsen är Jerusalem, huvudstad i det land Gud skänkte det judiska folket. Där byggdes även det heliga templet där Gud hade sin tron och de tio budorden förvarades. Idag återstår bara en vägg av templet, kallad Klagomuren, dit söker sig nu många judar för att be sina böner.

Under april månad firas en av de viktigaste högtiderna, Påsken. Det är då man ska minnas hur Gud befriade det judiska folket från slaveriet i Egypten. För att minnas detta äter man mat som påminner om vad som hände. Måltiden kallas sedermåltiden.
Pingst är högtiden som firas som minne av förbundet mellan Gud och Judarna. Under februari - mars firas Purim, en mycket glad högtid som bland annat kan firas med maskerad. Här firar dem hur de räddades från ett utrotningsförsök i Persien.

Det finns en historia under det judiska upproret mot syrierna/grekerna år 167 fkr. När templet renats från avgudayrkan skulle ljusstaken, menoran, tändas. Men det fanns bara tillräckligt med olja för ljusdagen i en dag. Plötsligt skedde ett mirakel och den lilla olja räckte i 8dagar tills man hunnit tillverka ny olja. Detta firar man i december under 8 dagar, en högtid vid namn Chanucka.
En mindre högtid är 'nyår' som man firar i september och inleder en period av tio dagar då man förbereder sig inför försoningsdagen. Försoningsdagen är sen den heligaste högtiden i judendomen. Då fastar man hela dagen och ber att Gud på ett särskilt sätt ska förlåta ens synder.
Därefter kommer Lövhyddohögtiden som firas bara några dagar efter Försoningsdagen. Detta firar man under en hel vecka till minne av de 40år judarna levde i öknen och hade primitiva bostäder. Varje familj byggde då sin egna lövhydda som de smyckade och åt sina måltider och hade sina fester i.

Inom Judendomen finns det olika grader för hur troende man är. Att vara Ortodox innebär att man försöker följa så många av Guds lagar och regler som möjligt, detta har dock lett till konflikter i grannländerna. Konservativ håller sig bara till och följer vissa regler, det kan handla om matregler eller hur kvinnor och män sitter i synagogan.
De som sällan följer de gamla reglerna är de Liberala. De anser istället att reglerna borde förändras i vårt moderna samhälle. Män och kvinnor kan sitta som de vill menar dem.

Vill man inte vara jude kan man 'byta' religion, man konverterar. Men det judiska folket vill helst inte ta in massa 'nya' judar. Judarna ser det som att man tillhör ett folk, det innebär att man föds in i det. Men jude kan man bara bli om ens mor är det.

Judendomen är en monteisktisk religion, Gud valde ut det judiska folket och därför tror man bara på en Gud. Fred och ett paradis på jorden blir det när Messias som är utsedd av Gud kommer tror judarna. De tror inte på att Jesus var Messias eftersom att världen aldrig blev ett paradis som det står i Tanach.


Källa: Wikipedia
SO rummet